Mało kto spędzając wakacje w Północnej Afryce w Egipcie lub Tunezji zdaje sobie sprawę że to arabscy kupcy rozpowszechnili aloe vera w azjatyckich krajach. niezwykle szybko wpisano go do urzędowego spisu medykamentów hinduskiej medycyny. Aloes stosowano w niemal na całym świecie, w Chinach, Tybecie, na Sumatrze, Filipinach, w Ameryce Środkowej i Południowej, Europie, Afryce, Meksyku, na Jamajce, Kubie i Hawajach. Znacznie prościej byłoby wymienić miejsca, gdzie nie był stosowany. Arabowie przyczynili się do tego, że jego dobre imię rozprzestrzeniło się na całym świecie.
(więcej…)
Mięsiste, zakończone kolcami liście aloesu to prawdziwa skarbnica leczniczych substancji. Wystarczy wycisnąć z nich sok, by otrzymać w pełni naturalny preparat, który wzmacnia siły obronne organizmu, zmniejsza odczyny skórne u alergików, wspomaga leczenie nowotworów, obniża poziom cukru we krwi oraz złagodzi bóle reumatyczne i nerwobóle.
Jeżeli chcesz odczuć leczniczą moc tej rośliny, warto zdecydować się na dłuższą terapię winem lub miodem aloesowym. By przygotować lecznicze wino, zamroź pół kilograma liści aloesu. Następnie obierz je z kolców i pokrój tak, by można je było zmielić w maszynce do mięsa. Do otrzymanej miazgi wlej pół litra czerwonego wina i dodaj kilka łyżek miodu. Całość odstaw na pięć dni w ciemne miejsce. Gotowe wino przecedź i wlej do ciemnej butelki. Przez miesiąc trzy razy dziennie pij po łyżeczce tego trunku.
Miód leczniczy przygotowujemy na bazie takiej samej miazgi aloesowej jak w przypadku wina. Tylko tym razem do zmielonych liści trzeba wlać kilogram miodu i całość zagotować. Gdy miód przestygnie, należy przecedzić go do słoja. Przyjmujemy go po łyżce, dwa razy dziennie, przez przynajmniej miesiąc.